Parenting de sărbători
Pentru mulți dintre noi, perioada sărbătorilor poate reprezenta magie, încântare, timp împreună cu cei dragi, dar și mult stres, multă agitație și singurătate. Pentru a avea sărbători cât mai liniștite, iată câteva idei pe care le poți implementa chiar azi pentru a te bucura mai mult de perioada care urmează.

În acest articol voi aborda pregatirea noastra, in calitate de părinți, iar în urmatoarele articolele, voi scrie despre cum îi putem pregăți pe copilașii noștri.
De ce am ales să începem cu noi? Pentru că parentingul conștient, începe cu noi, părinții(de aceea abordarea mea este centrată pe părinte). Noi suntem cei care putem conștientiza și întruchipa calitățile unui lider benevolent.
La fel cum ne pregătim copiii, înainte de vizita la medic - explicându-le la ce să se aștepte, ce se va întâmplă acolo și cum este posibil să se simță - la fel avem nevoie să ne pregătim pe noi înșine. Toate pregătirile din perioada sărbătorilor: gătitul, cumpărăturile, curățenia pot reprezenta momente cu adevărat tensionate. Vrem să ne pregătim emoțional pentru ceea ce va urma. Da, vom simți stres, rușine, furie și chiar gelozie în aceasta perioadă. Și este normal. Vrem să acceptăm și să ne dăm voie să simțim toate aceste sentimente. Pe măsură ce ne dă m voie să ne simțim sentimentele neplăcute, cu atât ne mărim capacitatea de a ne simți și sentimentele plăcute.
Pentru fiecare dintre noi, această perioadă de sărbătoare are semnificații diferite.
Te invit să-ti oferi câteva momente de reflecție, pentru a răspunde la următoarele întrebări:
Tu cu ce asociezi perioada sărbătorilor?
Poate, pentru unii dintre noi, această sărbătoare este semnifică adunare mare de familie, cu masa plină de bunătăți, cu mirosul cojilor de portocale și a scorțișoarei. Ce inseamnă pentru tine?
Care era atmosfera în casa în perioada sărbătorilor?
Pentru unii dintre noi, poate era o atmosferă de armonie, pentru alții, poate era una cu mult stres si conflict.
Când te gândești la perioda Crăciunului și al Rvelionului, ce sentimente iți umple sufletul?
Pentru unii dintre noi poate fi bucurie, pentru alții tristețe.
Observi cum, doar reflectând și amintindu-ți aceste situații, corpul își schimbă starea?
De aceea vrem să legăm aceste amintiri cu noi abilități de a face față. Pentru a reuși asta, vrem să știm la ce ne putem așteaptă, ca să evităm surprizele. Vrem să scoatem la iveală triggerele(declanșatorii) si să ne pregătim pentru ele.
Dacă știu că voi avea anumiți membrii ai familiei în vizită, care vor comenta despre comportamentul copilului meu, despre cât și cum mănâncă, despre alegerile mele parentale - vreau să mă pregătesc dinainte pentru scenariile respective.
Astfel când aud :,,Hai, dă-i un pupic mătușii”, să pot rămâne obiectivă și pot răspunde într-un mod în care respect autonomia copilului meu și intenția binevoitoare a mătușii. Să nu devin declanșată de insistența mătușii, ci să înțeleg perspectiva ei, cât și nevoile copilui meu.
Poate pentru unii dintre noi un astfel de scenariu este declanșator, în timp ce pentru alții e în regulă.
Important este să știi ce te declanșează cel mai tare în jurul sărbătorilor.
Un alt exemplu: stai pe social media, iar acolo vezi o grămadă de poze perfecte în această perioadă. Vezi familii îmbrăcate impecabil și asortați de la mic la mare, zâmbind larg la cameră - în momentul aceasta, poate chiar inconstinet, te poți gândi ,,Noi de ce nu putem?”
Acum , uitându-ne la partea cealaltă, ce nu se vede este că acel shooting a durat 2 ore, plus vreo 5 ore de pregătire. Nu se vede tot stresul dinainte de a face acel moment posibil.
Doar văzând acele poze, în timp ce poate nici nu ai apucat să faci un duș, îți schimba starea. Incepi să te compari, poate chiar fără să-ți dai seama.
Fix în acest moment, copilul tău vine lângă tine și iți cere un pahar cu apă. Când te duci să-i dai apa, începe să se târească pe jos, urlând că el vrea paharul verde, iar tu ai in mână paharul galben. Simiți cum iți fierbe sangele-n vene si reacționezi. Defapt, în acel moment, este posibil să nu reacționezi la ceea ce se întâmplă, ci reactionezi la sentimentele și gândurile tale. Toate acele sentimente adunate în interiorul tău doar privind la aceste poze perfecte de pe social media, te pot face să răspunzi reactiv.
Daca te regăsești în exemplul de mai sus și te simți tristă sau geloasă, gândindu-te ,,nu sunt un părinte bun'', pentru că nu aveți poze asortate de sărbători, poți să folosi urmatoarea afirmație:
,,Sunt un părinte bun, chiar daca nu avem poze fancy pe social media”.
Hai să vedem ce altceva ne mai poate declanșa în jurul sărbătorilor:
Curățenia. Da:)) asta e zilnic, însă de sărbători poate fi imposibil de întreținut până vin invitații.
Ce ne mai poate declanșă?
Întâlnirea cu rudele care compara copiii intre ei “cine mănâncă mai mult” ,,al cui copil e mai deștept/cuminte/frumos" etc.
Corpul nostru iubește să îi putem prezice ce vă urma. Se simteîncrezător:,,Uite câte știu despre mine”. Evenimentul se simte mai familiar. Ne face să ne simțim în siguranță. Astfel ne creștem reziliența.
La fel cum am mai menționat în articolele anterioare și în postările pe social media: Sentimentele stau la baza comportamentelor noastre, iar noi reacționăm în funcție de cum se simte acel sentiment.
Acum, daca ești aici, sunt sigură că și tu ești în această călătorie de a-ți ne extinde capacitatea de a-ți accepta sentimentele și de a-ți gestiona reacțiile mai bine. Pentru că nu putem controla ce simțim, putem doar să ne controlam reacțiile că răspuns la ceea ce simțim.
Iar reacția noastră variază în funcție de cât de surprinși ne simțim în acele momente.
De exemplu: când vin rudele în vizită și cineva face o remarcă despre ,,cât și cum mănâncă” fiul meu, știu că asta mă vă declanșa. Iar în perioada sărbătorilor va fi inevitabil. Așa că mă pregătesc dinante să accept aceste sentimente care vin la pachet cu sfaturile binevoitoare și să merg mai departe.
Când nu ne simțim pregătite pentru ceea ce urmează să simțim, ne poate determina să reacționăm și mai tare. Când ne simțim furioși, vrem să înțelegem și să acceptăm acest sentiment. Să știm la ce ne așteptăm de la noi înșine când ne simțim astfel. Astfel, ne pregătim și învățam despre noi.
Un alt aspect important despre triggere: se activează în funcție de credința negativă pe care o evoca despre noi. De fiecare dată când ne declanșează ceva este pentru că o credință negativă despre sine a fost activata în jurul triggerului respectiv.
Adesea în timpul ședințelor de coaching, când întreb mamele ce gândea despre sine, înainte de a țipa la copil, revin la suprafață credințe precum:,,nu sunt în stare”, ,,nici măcar nu pot să-mi conving copil să ne încalțe...sunt un părinte incompetent”.
Revenind la exemplus de mai sus, legat de remarca rudelor despre cât mănâncă fiul meu la masa de sărbători. Aceste cuvinte pot evoca gânduri precum,,Nu sunt un părinte bun pentru că nu-l pot face pe fiul meu să fie cel mai mâncăcios.” sau ,, Sunt incompetentă când vine vorba despre apetitul copilului meu. Uite ce bine mănâncă varu-so.”
Dacă știu că acest gând îmi va răsari în minte în acel moment, iar acest lucru mă vă declanșa, atunci pot să mă pregătesc dinainte și să aleg ce vreau să cred despre mine în acel moment: ,,Ce gând îmi poate fi de folos în acel moment?", "Ce vreau să cred despre mine că părinte?"
Afirmatie: ,,Valoarea mea că și părinte nu depinde de cantitatea de mâncare consumată de copilul meu,”
Te invit să personalizezi afirmația in funcție de triggerul tău:
,,Valoarea mea ca și mamă, nu depinde de… (comportamentul copilului)”
,,Un lucru de care sunt sigură despre mine, ca mamă, este că încerc să mă conectez cu copilul meu și învăț abilitați noi în fiecare zi.”
Acesta este termenul de comparație pe care îl am în capul meu. Nu este în funcție de ceea ce spun ceilalți sau ce vad pe social media. Ideal ar fi că să ne comparăm cu noi înșine in locul pozelor perfect editate de pe social media sau cu așteptările nerealistice ale unor rude.
Revenind la triggerele tale. Identifică cel mai mare declanșator al tău și pe urmă, gândește-te, ce mesaj de liniștire te-ar ajuta pentru acel gând.
Dacă triggerul tău este în jurul curățeniei și al dezordinii. Iți poți spune:
,,Chiar dacă avem dezordine în casă. Sufletul meu este curat. Suntem bine așa.“
În următoarele zile până de sărbători, Vizualizează acel moment în care te întâlneșți față-n față cu triggerul tău. Cum se simte? Imaginează-ți fiecare detaliu și oferă-ți acel mesaj de liniștire. Doar imaginandu-ți aceea scenă, corpul își schimbă starea. Ca și cum ai fi deja acolo, la masa cu toate rudele, cu mirosul de mâncare și râsete de copii în spate. Mătușa iți spune, de exemplu ,,Copilul tău nu a mâncat nimic. Uite ce slab e” , iți repeți afirmația:,,Valoarea mea ca și mamă nu este definită de cantitatea de mâncare consumată de copilul meu”, înainte de a răspunde mătușii pe un ton calm și prietenos:,, Știu, este prea încântat pentru a sta la masă, acum vrea să se joace cu verișorii și toate jucăriile noi. Sunt sigură că va mânca mai tărziu. Copilul meu mănâncă cât are nevoie."
Care este triggerul tau cel mai mare in preajma sarbatorilor? Scrie-mi în comentarii!


