Perioada sărbătorilor poate fi solicitantă atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. Ne putem aștepta la mai multe tantrumuri și stări emoționale intense, greu de gestionat, din cauza programului schimbat din această perioadă.
Știu că aceste momente de dereglare emoțională nu sunt tocmai plăcute. Îți dorești să stai cu familia și să aveți sărbători liniștite, însă cine s-ar fi gândit că un cadou greșit poate schimba toată atmosfera. Asta e viața cu copii mici. Imprevizibilă, intensă și provocatoare. Oricât de complicată ar părea, nu va dura o vesnicie.
In acest articol vei găsi câteva idei pe care le poți implementa chiar azi pentru a te bucura de sărbători mai liniștite.
Dacă este cazul, anunță-l din timp despre schimbarea de planuri. Spune-i unde veți merge și cine va fi acolo. Dacă vine cineva în vizită, asta înseamnă că va trebui să-și împartă jucăriil. Faceți un plan împreună. Puteți pune deoparte jucăriile pe care nu vrea sa le imparta cu ceilalți.
Dacă plănuiți să călătoriți cu avionul, spune-i despre ce va avea și nu va avea voia să facă în timpul călătoriei, și când veți pleca.
Dacă vor veni rudele în vizită își vor petrece noaptea la voi, spune-i despre astea. Toate aceste discuții îl vor ajuta pe cel mic să-și imagineze cum va fi situația, ceea ce îl va ajuta să-și formeze abilități pentru a face față situației. Încearcă să nu-l laşi să fie luat prin surprindere. Dacă te gândești, durează așa de mult ca sa il pregatesc dinainte. Din experienta, fie îmi petrec timpul pregatindu-mi copilul pentru ceea ce va urma, fie îmi va lua timp ca sa gestionez explozia emoțională. În acest caz, aleg prima varianta.
2. Crează un desen cu perioadă sărbătorilor
O idee buna pentru ne ajuta copiii în a se pregăti pentru perioada care urmează este să facem un desen. Poate te gândești:,,Dar va dura tare mult. Chiar nu am timp și pentru asta.” Are sens să spui asta. Însă, gândește-te cât timp îți va salva și de cati nervi te va scuti dacă ești proactiva.
O alta metoda de a-l pregăti pe cel mic în perioada sarbatorilor este prin a pune întrebări empatice și curioase despre situațiile specifice care pot apărea:
“Mă întreb, cum va fi pentru tine când vărul tău va dori să se joace cu jucăriile tale?”
Chiar dacă nu vine cu un răspuns sau vreo idee, se gândește. Nu va mai fi o surpriză. Se clădesc noi circuite în corpul și în mintea lui. De multe ori uităm ce putere pot avea aceste pregătiri, doar pentru că cei mici nu au reacției la care ne așteptăm. De multe ori, dacă cel mic nu pare interesat de aceste întrebări, renunțăm. Defapt, prin aceste întrebări pregătim terenul pentru el. Nu punem aceste întrebări pentru a primi răspunsuri satisfăcătoare de la cei mici, o facem pentru a-i pregăti ca să ia în considerare și să anticipeze situațiile care pot apărea.
,,Sunt curioasă, cum vei reacționa când vărul tău îți va lua jucaria din mână? Sau când vrei să smulgi jucăria cu care se joacă vărul tău? Simți această urgență în corp și mâna ta vrea să smulgă repede. Mă intreb, ce poți face în schimb?”
Vrem să-l pregătim în avans și să-l ajutăm să-și clădească strategii de adaptare sănătoase pentru situațiile care pot apărea în perioada sarbatorilor.
,,Mă întreb, cum te vei simți dacă nu vei primi jucăria pe care ti-o dorești?”
Îl pregătesc în avans pentru posibilitatea de a se simți dezamăgit. Atfel, el va fi mai puțin surprins de această situație.
Important este să punem aceste întrebări în momente de conectare. Ca să nu pară ca un interogatoriu, ci mai degrabă ca o conversație.
3. Umple paharul cu iubire
În această perioadă suntem copleșiți de lista cu lucruri de făcut și aglomerate până peste cap. Pentru că facem foarte multe lucruri pe telefon, petrecem mult timp pe telefon. Avem de făcut comenzi, vorbit cu alți membrii ai familiei și programări de stabilit . Copiii nostri simt asta. Pentru ei conexiunea este o chestie de viață și moarte. Când nu se simt conectați, sistemul lor intră în alertă. Ca și cum ar fi în pericol. Știm că multe dintre comportamentele nedorite se întâmplă când aceștia se simt deconectați de părinți, iar părinții sunt distrași.
De aceea, mai ales în aceasta perioadă, este absolut necesar să ne facem timp pentru a le oferi atenția noastra nedivizată şi să intrăm în lumea lor pentru câteva minute pentru a umple paharul cu iubire. Fiecare familie este diferită. Tu te cunoști cel mai bine pe tine. Tu îți cunoști cel mai bine familia și programul. Vezi dacă poți avea cel puțin 5-10 minute, fără ecrane cu fiecare copil în parte. Ideal ar fi o oră, dar avand in vedere viețile încărcate pe care le avem, acest lucru poate părea imposibil în anumite zile. De aceea, stabilește ce este rezonabil pentru tine. Fă din asta o prioritate, mai ales în perioada sarbatorilor. Alocă o perioadă de timp în care să uiți de tine și să-l lași pe el să ,,conducă ” distracția. Va face diferență!
Deși sună simplu:,,Joacă-te cu copilul tău”, pentru mulți părinți joaca poate fi o provocare. Dacă doar gândindu-te la ,,Trebuie să mă joc el. Încă un lucru pe lista cu treburi de făcut!” - reflectă care este percepția ta despre joacă. Care sunt gândurile tale legate de ,,ce înseamnă să te joci”. Poate în copilăria ta ai auzit :,,joaca este o pierdere de timp.”, ,,Fă ceva. Doar te joci toată ziua!”. Chiar dacă joaca este munca copilului, auzind aceste afirmații, le-ai înregistrat și acum iti afectează apetitul de joacă.
Pentru mine, joaca înseamnă împărtășirea bucuriei.
Nu înseamnă că trebuie să faci ceva.
Poate fi o simplă alegere de a-ți lăsa telefonul in altă cameră și stai să îți privești copilul cum se joacă. Te va ajuta să iei o pauză și să te încarci. Nu trebuie să devi un comediant sau să inventezi activități demne de Pintrest. Pur și simplu ești acolo cu copilul tău și îl lași să conducă jocul. Ține minte: Copiii sunt maeștrii ai jocului. Nu trebuie să te dai peste cap ca să-ți distrezi copilul. Nu despre asta e vorba în a umple paharul cu iubire. Tot ce trebuie să faci este să te predai momentului. Să te bucuri de compania copilului tău și să uiți noțiunea timpului.
Este mai mult despre a fi, decât despre a face.
Singura regula este fără distrageri(fără telefon) - asta îi va comunica copilului tău că este important. Dacă ai mai mulți copii, este de recomandat s-o faci cu fiecare copil în parte. Îi poti comunica copilului:,,Acesta va fi timpul nostru împreună în care vom face ceea ce-ți dorești.” Poți stabili niște reguli generale pentru acest timp:,,Nu ai voie să mă pui să mănânc ceva sau să fac lucruri periculoase.” Timpul acesta va umple paharul cu iubire pentru a avea rezerve pentru sărbători.
4. Atentie, cadourile pot fi o dezamăgire
Când mă gândesc la cadouri, îmi imaginez ceva plăcut. Însă, sunt sigură ca ai primit cel puțin o data un cadou total neinspirat și te-ai gandit: ”Nu-mi place deloc!”
Cu toate astea ai zâmbit, poate nenatural și ai mulțumit.
Acesta e în cazul nostru, al adulților, având abilități avansate pentru reglarea emoțiilor. Cel puțin așa ar trebui.
Ce se întâmplă în cazul copiilor?
Poate și-a dorit o mașină de curse și a primit un tricou. Sentimentul de dezamăgire l-a luat prin surprindere.
Poate te gândești, la fel cum m-am gândit și eu:,,Copilul meu este nerecunoscator.”
Copilul nu poate fi nerecunoscator. Pentru ca sentimentele nu pot sa nu existe. Putem doar sa ne uităm mai in profunzime pentru a vedea sentimentele care exista. Ce ar putea simți în acel moment? Poate dezamăgire, furie, gelozie.
Nu putem simți empatie și recunoștință până când nu gestionăm, prima dată, emoțiile primare precum dezamăgirea, furia, tristețe etc. Trebuie să ne reglăm emoțiile primare primă dată pentru a ne arăta emoțiile prosociale.
Pentru a-i ajuta pe cei mici să-și regleze sentimentele și a simți recunoștință în cele din urmă, putem să-i pregatim dinainte: ,,Deschiderea cadourile poate aduce sentimentele inconfortabile si este in regula. Voi fi cu tine.”
Deschiderea cadourilor îl poate surprinde pe cel mic cu sentimente la care nu se aștepta. Iar cand acel sentiment este dezamăgirea - asta ne poate copleși pe oricare dintre noi.
Să luăm situația de mai sus: Copilul își dorește o mașină de curse și când deschide cadoul vede că a primit un tricou. Normal că se va simți dezamăgit.
Hai să normalizăm faptul că cei mici(şi mari:)) se pot simți dezamăgiți când primesc altceva decât şi-au dorit. Asta nu înseamnă că este ceva greșit. Acestea sunt situații care se pot întâmplă de sarbatori și e ok!
Copilul spune: ,,Nu vreau asta! Nu-mi place asta”. În loc de a spune: ,,Hai nu fi supărat. Uite ce faina e și asta!”(invalidează experiența)Încearca să transmiți empatie nonverbală și o privire iubitoare:,,Te aud. Îți doreai altceva. Este una dintre acele momente în care nu primești cadoul pe care ți l-ai dorit.” (Normalizam. Nu judecăm)
Altă situație care poate apărea: ,,nu-i corect! Sora mea a primit…”
In loc de:,,Dar ce ai primit tu e mai fain. Chiar nu trebuie să faci atâta zarvă din asta! Puteți face schimb de cadouri!”
Poți încerca:,,Oh, te aud, vrei același cadou. Chiar dacă în casa noastră împărțim jucăriile, îți dorești să primești același cadou ca și sora ta.” (Empatizăm. Nu rezolvăm)
De multe ori, chiar și în cazul adulților, zicala ,,iarba este mai verde pe partea cealaltă” poate fi adevărată.
Empatizăm: ,,Te aud. În comparație cu ce a primit sora ta, cadoul tău pare să fie mai puțin interesant. Și mie mi se poate intampla asta. E in regula.”
Ce poti sa faci dacă reacția escaladeaza și începe să țip, să arunce?
Îi poți comunica:,,Te voi lua pe sus și vom merge împreună în cameră, unde voi sta cu tine până te liniștești.”
Poate în această situație te simți declanșată de comportamentul copilului tău. Ceea ce poate fi declanșat de gânduri precum:,,Sunt un părinte rău care crește un copil răsfățat. Nu este nerecunoscator pentru tot ce primește.” Îți poți spune:,, Sunt un părinte bun. Copilul meu este bun. Acesta învață să-şi gestioneze dezamăgirea şi are nevoie de mine să-l sprijin în a-şi trăi sentimentele. Pot s-o fac.”
În aceste momente mai puțin înseamnă mai mult. Poate tot ce e nevoie să spui este:,,Te aud, chiar îți doreai X. Mai sunt câteva cadouri de deschis, poate găsești ceva care să-ți placă.”
Sper ca aceste idei să te inspire și să te ajute să ai sărbători mai liniștite și fericite alături de cei dragi!
Daca ți-a plăcut articolul, nu uita să-l împărtășești cu ceilalți. Iți doresc sărbători fericite!