Importanța iubirii de sine și impactul asupra relației cu copilul
Simți cum interacțiunea cu copilul tău te stoarce de energie, cel mic vrea să se joace cu tine constant, ar sta lipit numai de tine și nu mai ai răbdare

S-ar putea să ai bateriile goale.
Nu mai ai suficientă răbdare cu cel mic, iar el simte asta. Cu cât ești mai preocupată de treburile tale și simți acea listă „to do” cum îți suflă în ceafă, cu atât mai tare ți se amplifică golul din stomac și pare că îți e greu să faci ceva așa cum trebuie… În plus, cel mic îți testează răbdarea cu fiecare insistență iți este greu să te stăpânești - pentru că atunci când chiar reacționezi simți doar remușcări și vinovăție, seara când pui capul pe pernă îți pare rău, iar dimineața te îngrijorezi pentru ce ar mai putea să îți rezerve ziua.
Iți simt durerea.
Află că nu ești singură. Este extrem de dificil să le gestionezi pe toate: casă, familie, carieră, iar această abilitate de a purta diferite „pălării” de-a lungul zilei, nu este una ușoară, cu atât mai mult cu cât sprijinul din exterior… lipsește. Cum să-ți mai rămână timp pentru tine dacă tu trebuie să fii peste tot, în același timp?
Este de înțeles, dacă nu le faci tu : “ Cine să le facă?”. Dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu toate dacă tu nu funcționezi la capacitatea ta optimă?
Dacă clachezi? Cine va avea grijă de copilul tău? Probabil că acest gând te înspăimântă și mai tare. Nici nu vrei să te gândești la asta și te soliciți până la ultima picătură de energie.
Dacă le spui celor din jur cât ești de obosită fie nu te cred, fie vin cu diverse strategii despre cum ar trebui să fii ca mamă. Poate cazi și în capcana comparațiilor pe social media, unde toate mamele par să aibă viața perfectă, iar un lucru este cert: nu există modalitate mai eficientă de sabotaj.
Obișnuiam să cred că trebuie să le fac pe toate ca să fiu o mamă “bună”. Mă simțeam vinovată de fiecare dată când lăsăm copilul cu soțul sau bunicii. Apoi am aflat de puterea iubirii de sine: Cum relația mea cu mine îmi influențează relația cu copilul meu și de ce se merită să am grijă de mine și doar având grijă de nevoile mele, pot deveni un părinte mai pașnic, așa cum îmi doresc să fiu pentru fiul meu.
Dacă te regăsesti printre aceste rânduri, aș vrea să știi cât de mult merită să investești în tine.
Sunt anumite lucruri pe care putem să îi învățăm pe copiii noștri. Cum să scrie, cum să citească și să se dea pe bicicletă, însă sunt lucruri care nu se văd, dar se transmit mai departe, inconștient. Printre acestea se numără grija de sine. Copiii noștri ne urmăresc, ne imită și își iau valorile de la noi, părinții lor. Învață să vorbească imitându-ne, la fel se uita să vădă ce face mama când e obosită, când e nervoasă. Sigur și tu îți dorești că micuții tăi să aibă curajul de a spune „nu”, atunci când corpul le cere asta, să poată impune limite sănătoase fiind conectați mereu la sine fără să se simtă vinovați pentru că au grijă de corpul, mintea și sufletul lor. Să poată să spună nu în fața prietenilor care îi îmbie la o țigară, să stea peste program sau să facă ceva nereguli.
Mama mea m-a învățat multe și îi sunt nespus de recunoscătoare pentru TOT efortul, bunătatea și iubirea ei. S-a pus mereu pe locul doi pentru noi. Îmi amintesc cum spunea că preferă să ne ia nouă haine noi și să umble ea cu haine vechi - o adevărată eroina a timpurilor noastre. La cât de mult o iubesc și o respect, atunci când am ajuns mama, m-am regăsit de multe ori în ea. Mai ales în momentele de furie, când aveam rezervorul gol.
Am ales calea parentingului pentru că voiam ceva diferit, dar nu știam cum să fac asta. Încercam să fiu calmă, dar disconfortul din corp era prea mare că să îl mai pot conține. Singura cale de eliberare era să țip, să trântesc sau să plec ca să mă eliberez de furia acumulată. Știam că asta îmi vă afecta relația cu copilul și cât de mult contează primii ani de viață. Pe lângă asta relația cu soțul meu era tensionată. Nu știam cum să ne comunicăm emoțiile și nevoile, de aceea, lipsiți de somn și din disperare, dădeam vina unul pe celălalt.
Iți este mai ușor să îi oferi empatie copilului, decât ție însuți, dar realitatea este că dacă nu o faci pentru tine (prin conștientizarea nevoilor și validarea sentimentelor), de fiecare dată când vei încerca să o oferi, aceasta va fi „goală” și te va epuiza.
Prin a te conecta cu sinele, reușești să-ți identifici cu acuratețe nevoile și astfel, nu sfârșești blamându-ți soțul, copiii pentru felul în care te simți. Îți asumi responsabilitatea și grija pentru sinele tău. În plus, nimeni nu știe cum te simți în interior în afară de tine.
Nevoile tuturor membrilor familiei sunt importante în egală măsură, iar furia comunica o nevoie nesatisfăcută de prea mult timp. Sub fiecare comportament este o emoție care are o nevoie la baza. Prin identificarea nevoii și validarea emoției ajungem la acceptarea și conștientizarea sinelui.
Draga mămică, știu că majoritatea dintre noi nu avem două ore neîntrerupte pentru a merge la salon. Găsește micromomente pentru grija personală. Privește cerul, savurează cafeaua din cană țînând-o cu ambele mâini. Concentrează-te la momentul prezent, recunoaște și accepta în același timp, gândurile și sentimentele tale. Nu încerca să le modifici sau să încerci să stai fară să “te gândești la ceva”. Lasă gândurile să zboare, fară a le da important. Simte senzațiile corporale. Descoperă ce iți face cu adevărat plăcere și incorporeaz-o în treburile tale zilnice.
Aud adesea că îngrijirea de sine este egoism. Și mamele uneori sunt blamate dacă se duc la salon sau la sală. Asta nu ar trebui să te oprească. Știind că atunci când ai grijă de tine, ești mai capabilă să ai grijă și de copilul tău!
Dacă nu ai avut un model de ingrijire personală în familie iți va fi și mai greu să scapi de sentimentul de vinovăție, să iți onorezi limitele personale și să incepi să te ingrijesti de nevoile tale( nu te îndemn să iți neglijezi copilul, ci să creezi un echilibru). Studiile neurostiintifice demonstrează că cel mai important rol al creierului este de a prezice nevoile de energie ale corpului pentru a ne menține în viață și în stare de bine - îngrijire de sine. Este modul în care corpul nostru își menține stabilitatea( alostaza) sau “ bugetul corporal“ așa cum îl numește Dr. Lisa Feldman Barrett.
Noi oamenii suntem un sistem complex în care mintea și corpul se influențează reciproc. Pentru a avea suficientă energie și cea mai sănătoasă minte posibilă trebuie să avem grijă de corpul nostru. Ia-l pe cel mic la dans, ieșiți la plimbare în natură ( dacă vremea vă permite). Corpul este extensia creierului, locul unde se află terminațiile nervoase care trimit în permanență semnale creierului.
Am învățat să ne îngrijim corpul mai mult din punct de vedere estetic. Cât e de slab sau gras, cu sau fără celulită. Mergem cu el dintr-un loc în altul.Corpurile noastre sunt mai mult decât un "umeraș" pentru haine, fiind principalul "instrument" pentru dezvoltarea capacității noastre de autoreglare.
Imaginează-ți că bugetul corpului tău e că telefonul tău mobil, pe care dacă îl folosești și nu îl pui la încărcat, se stinge. Creierul nostru NU face diferența dintre cheltuielile de energie fizică( ore suplimentare la muncă, somn dezordonat sau dietă nesănătoasă) sau energie mentală ( frică, îngrijorare sau anxietate). Dacă nu ne încărcăm bugetul fizic, cum ar fi în cazul în care se îmbolnăvește cel mic sau un proiect mai amplu la lucru, bugetul corpului nostru devine dezechilibrat, rezultând în simptome precum : energie scăzută și oboseală; iritabilitate;depresie;dificultăți în gestionarea emoțiilor; reziliență mai scăzută; te simți copleșit. Având bateriile epuizate duc la deconectare.
Multe mame se simt copleșite pentru că nu știu să își gestioneze timpul. Nici o zi nu e la fel. Îngrijirea de sine poate fi interpretată ca fiind mers la salon, la sala, sau alte activități de îngrijire corporală. Îngrijirea de sine, în opinia mea e îngrijirea nevoilor.:)
Știind că sub suprafața comportamentului ( furie, deconectare, burned out) se află gândurile, emoțiile, sentimentele și fiziologia noastră ( felul în care corpul nostru funcționează). Pentru a ne "încărca bateriile" avem nevoie sa ne ingrijim atat de corpul cat si de mintea noastra prin exercitii de mindfulness, meditatii si devenind mai constienti de gandurile noastre.
Ajutor personalizat pentru nevoile tale de părinte
Sesiunile de coaching oferă claritate în acest scop pentru că de multe ori avem nevoie de cineva care să ne asculte. Doar să ne asculte cu adevărat. Căruia să le spunem oful, fără a ne critica, judeca sau ne opri din a ne simți emoțiile. Pentru a înțelege mai bine care sunt nevoile noastre și pentru a ne descarcă de gândurile, sentimentele noastre care ne țîn sistemul încărcat, provocând copleșire și burned out. Poti rezerva o ora de consiliere gratuita aici.
Tips pentru self-care:
Nici o zi nu vă fi la fel, lasă așteptările despre cum va decurge ziua voastră împreună.
Setează-ți mintea spre creștere, cu focus pe progres si oportunitați.
Planifică momente pentru conectare cu copilul tau printre activitățile zilnice.
Oferă-ți timp de a sta în tăcere și caută frumusețea din jurul tău.
Cel mai bun mod de a avea grijă de tine este să te cunoști pe tine.
Ce anume îți face plăcere? Ce îți consumă energie suplimentară? Care sunt non-negociabilele tale? Nevoile tale care nu mai suportă amânare? Cum le poate îndeplini azi?


