De ce părinții țipă și cum pot repara?
Te pregătești să ieși pe ușă și copilul tău tocmai a vărsat lapte pe tricoul curat. Acum trebuie să-l schimbi…ah! Simți cum valul de frustrare te ia pe sus și te gândești că iar vei întârzia la serviciu. Simți cum sângele clocotește, ceasul ticăie, pierzi controlul și țiiipi!

De ce țipăm?
În calitate de părinți, ne străduim să creăm un mediu iubitor și hrănitor pentru copiii noștri. Cu toate acestea, în mijlocul haosului din viața de zi cu zi, multe dintre noi ne trezim ridicând vocea din cauza frustrării sau a furiei copleșitoare. În acest articol, explorăm câteva motive care stau la baza țipetelor noastre, ca părinți și îți prezint 3 strategii practice, care te pot ajuta în repararea acestui tipar de reactivitate. Haide să pornim împreună într-o călătorie transformatoare către o educație parentală armonioasă și respectuoasă.
Prima data, trebuie să înțelegem, de ce țipăm?
1. Efectul de oală sub presiune :
Ca părinți, rolul nostru este plin de responsabilități, fără sfârșit – de la treburi și cerințele de la muncă până la gestionarea nevoilor emoționale și fizice ale copiilor noștri. Efectul de oală sub presiune, în care stresul se acumulează în timp, poate duce cu ușurință la reacții explozive, inclusiv țipete. Presiunea tot mai mare de a jongla cu multiple responsabilități ne face adesea să ne simțim copleșiți. Incapabili să facem față și recurgem în mod neintenționat la ridicarea vocii ca o cale de evacuare a frustrărilor acumulate.
2. Așteptări nerealiste:
Așteptările nerealiste cu privire la comportamentul copiilor pot duce la dezamăgire. Atunci când așteptările noastre nu sunt potrivite vârstei copilului, ne putem trezi strigând că o încercare de a recăpăta un sentiment de control.
3. Nevoi nesatisfăcute:
Țipatul poate fi o modalitate de a ne indica nevoi nesatisfacute. Uneori nevoia noastră este de liniște, de ușurință ( pentru că este greu să fii părinte) și în loc să ne comunicăm nevoile și sentimentele într-un mod pașnic, țipam: ”Mai lasă-mă!", "Încetează odată!”. Vreau să-ți reamintesc, că dacă ai țipat, NU înseamnă că eşti un părinte rău sau că e ceva neînregulă cu tine. Înseamnă că eşti om. Iar țipătul este un strigăt de ajutor pentru a-ți îndeplini nevoi tandre. În loc să te invinovățeşti, intreabă-te: "ce am nevoie"?
3. Lipsa unor instrumente de comunicare eficientă:
Mulți dintre noi nu au fost învățați tehnici eficiente de comunicare. Țipătul poate părea singura modalitate de a transmite mesajul, dar de multe ori duce la o ruptură a conexiunii cu cei dragi. Aminteşte-ți, rupturile sunt oportunități pentru reconnectare. Cum obişnuiesc să le spun clientelor mele: "Aceste momente de reactivitate sunt adevărate mine de aur. Aici se află adevăratele lecții. Aşa aflăm ce mai avem de vindecat. Aşa creştem şi învățăm să comunicăm mai bine cu părțile din noi care au nevoie de acceptare și integrare."
4. Declanșatoare emoționale:
Purtăm adesea factori de stres nerezolvați și răni emoționale din propria noastră experiență de viață, ceea ce ne afectează capacitatea de a face față situațiilor dificile fără a ne pierde cumpătul. Acești factori declanșatori emoționali( triggere) pot proveni din probleme precum stresul la locul de muncă, problemele financiare sau răni emoționale anterioare. Atunci când ne confruntăm cu o situație intensă sau stresantă, aceste răni emoționale nerezolvate pot ieși la suprafață, determinându-ne să reacționam în moduri pe care mai târziu le regretăm.
5. Modelarea comportamentului și consecințelor nefavorabil:
Copiii învață prin observație, iar comportamentul la care sunt martori, ceea ce vad la părinți le influențează semnificativ propriile acțiuni. Expunerea constantă la țipete poate avea ca rezultat copiii să internalizeze această metodă de comunicare, încorporând-o în propriul comportament și afectându-le bunăstarea. În plus, țipetele consecvente pot încorda relațiile părinte-copil, creând o atmosferă îndepărtată din punct de vedere emoțional care împiedică comunicarea și înțelegerea deschisă.
Cum putem schimba acest tipar?
Repararea unei rupturi și refacerea unei căi de comunicare respectuoase cu copiii noștri este posibilă prin următorii pași:
1. Identificarea factorilor declanșatori:
În calitate de părinți, este esențial să recunoaștem situațiile și circumstanțele care ne declanșează nevoia de a țipa. O evaluare atentă ne poate ajuta să obținem o perspectivă asupra reacțiilor noastre și să deschidem calea pentru o schimbare pozitivă. Dacă știi că, de exemplu, plecarea din parc este mereu cu ceartă și asta te declanșează, poți face următorul lucru:
- Te pregătești dinainte: “Mă aștept ca copilul meu să nu vrea să plece din parc și pot face față!”
- Îl pregătești dinainte: “Mai stăm 5 minute. Asta înseamnă foarte puțin. Când mami spune că plecăm, plecăm.” ( Ideal este să comunici asta la ureche sau să fii aproape și să-l atingi ca să fii sigură ca ai toată atenția lui.)
- Îl poți pregăti emoțional : “ Poate te vei simți supărat sau dezamăgit și ai vrea să mai stăm.”
2. Auto-reflecție și îngrijirea de sine:
Prioritizarea îngrijirii de sine ne permite să fim părinți mai prezenți, mai răbdători și mai atenți. Prin abordarea propriului nostru stres și a bunăstării emoționale, devenim mai bine echipați pentru a răspunde mai degrabă decât pentru a reacționa.
Iată ce poți face pentru a îmbunătăți relația cu tine:
O întâlnire cu tine. Da! Chiar dacă asta înseamnă un lucru mic, precum să-ți pregătești un ceai în timp ce-i dai copilul o activitate sau îl rogi pe cel mic să te aștepte până termini de mâncat. Ceea ce iți comunici defapt este că și nevoile tale contează în egală măsură. Nu uita : Antidotul țipatului este grija de sine. Când ai grijă de tine nu doar că te simți mai bine, dar și copilul tău învață să aibă grija de el!
3. Înlocuiește resentimentele cu compasiune de sine:
Poți preveni resentimentele care în cele din urmă pot rezulta în țipăt prin a fi în contact cu nevoile tale și cere ajutor. Poți folosi acest format și fii specifica în cererea ta:
"Mă simt…. Și am nevoie de… poți să…"
A fi părinte este, fără îndoială, una dintre cele mai incredibile călătorii ale vieții, dar poate fi și copleșitor, ducând la momente de frustrare și țipete. Recunoașterea cauzelor fundamentale ale țipetelor noastre, înțelegerea nevoilor, dorințelor, gândurilor și sentimentelor noastre și implementarea unor strategii constructive pentru a REPARA această dinamică este crucială pentru a avea armonie în casa ta. Căutând mecanisme de adaptare mai sănătoase, îmbrățișând tehnici eficiente de comunicare și căutând sprijin atunci când este necesar, părinții pot crea o atmosferă pașnică și pot consolida legătura dintre ei și copiii lor.
A schimba obiceiul de a țipa, este o călătorie care necesită angajament, răbdare și dorința de a modifica acest comportament. Repararea acestui tipar nu este crucială doar pentru bunăstarea emoțională a copiilor noștri, ci și pentru propria noastră dezvoltare personală ca părinți. Prin implementarea strategiilor prezentate mai sus, putem transforma țipetele într-o comunicare semnificativă, promovând un mediu de îngrijire în care copiii noștri prosperă. Ești gata să pornești în această călătorie transformatoare? Descoperă lecțiile și 11 exerciții practice în Ebook-ul „Antidotul țipatului”. Aceast Ebook servește că o resursă valoroasă pentru mamele care doresc să-și transforme călătoria parentală și să creeze conexiuni mai profunde cu copiii lor.
P.S. Daca l-ai citit deja lasă-mi un mesaj în privat cu părerea ta!


