Căsnicia după copil
Cum să menții conexiunea cu partenerul după copil

După ce s-a născut fiul nostru, una dintre schimbările pe care le-am resimțit, a fost că petreceam din ce în ce mai puțin timp împreună cu soțul. Relația noastră se răcise. Când ne vedeam discutam doar despre cum e bebeluşul: ,,Cât a dormit", ,,Ce-a mai gângurit" sau dacă a avut colici. Conversații despre "noi" nu prea mai existau. Tot focusul era pe copil. Că ființe umane, când nu ne simțim văzuti, auziți, îngrijiți şi înțelesi - mai ales în relațiile intime- apar conflictele.
Amândoi venim din medii diferite și avem așteptări diferite despre cum arată parentajul ideal. Un lucru e sigur: amândoi avem cele mai bune intenții în mintea și în inima noastră pentru copilul nostru. Acesta este frontul comun. Îmi place să-mi imaginez asta ca și cum fiecare dintre noi vine dintr-un oraș diferit - are experiențele, perspectivele și moduri de operare diferite - iar aceste ,,fronturi comune'' sunt ca niște poduri pe care le clădim pentru a comunica, pentru a ne înțelege mai bine unul pe celălalt și în cele din urmă pentru a ne bucura de armonie.
Fiecare venim cu propriile bagaje emoționale, cu speranțele, dorințele, rănile şi strategiile de adaptare care ne-au ajutat. Când dormim doar câteva ore pe noapte, intrăm în modul de supraviețuire, creierul reptilian se activează, iar raționamentul logic, reglarea emoțiilor şi luarea deciziilor devine mai puțin accesibile. Începe lupta pentru supraviețuire: ,,Eu fac mai mult!", ,,Ba, eu fac mai bine!" , ceea ce ar trebui să fie un front comun - ambii părinți făcând parte din aceaşi echipă - devine o bătălie constantă.
Îmi amintesc o discuție cu una dintre prietenele mele, care era însărcinată la acea vreme şi voia să ştie cum e viața după bebe, mă întreba: „Deci cum e? Cum e viața cu bebeluşul?” și răspunsul era: „Bebeluşul este minunat! Celălalt bebeluş, fiul lui soacră-mea, este mai dificil” :))
Pe atunci credeam că suntem singurul cuplu care trece prin așa ceva. Nu s-a vorbit (cel puțin nu în bula mea) despre cum să navighezi conflictele paşnic, despre cum să comunici nevoile și sentimentele sau despre cum să-ți folosești vocea fără să strigi. Trăiam în acest tărâm magic plin de unicorni, unde cuplurile nu se ceartă. Mai târziu am aflat că din experiențele mele timpurii, învățasem că certurile însemna respingere, cineva poate fi rănit - emoțional sau fizic - iar de aceea obișnuiam să cred despre conflicte că nu sunt sigure și încercam să le evit. Dar asta nu ajuta, ba mai mult contribuia la acumularea frustrărilor și când era deja prea mult răbufneam.
Înainte de a avea copilul, era ușor să evităm conflictele. Zburam amândoi ca însoțitori de bord. Stilul nostru de viață era încărcat, petreceam zile în diferite țări și ne bucuram de libertatea fiecăruia. Dar după sarcină, ceva s-a schimbat. Aveam nevoie să fiu aproape de soțul meu, să petrecem mai mult timp împreună și ceva în mine simțea anxietate de fiecare dată când mergea să-și întâlnească prietenii. Ceea ce era neobişnuit pentru mine. Apoi, în timpul trainingului pentru a deveni coach parental, am învățat despre stilurile de atașament. Totul începea să capete sens. Nu era ceva în neregulă cu mine. Orientarea organismului meu înspre stilul de atașament anxios-ambivalent (preocupat) ieșea la suprafață. După ce am înțeles cum funcționează stilurile de atașament și că în acele momente aveam nevoie de conexiune, de îngrijire și ora specifică la care se va întoarce. S-a rezolvat problema! Cât este de important să ne cunoaştem pe noi înșine pentru a ne putea îngriji de nevoile tandre și pentru a le putea comunica eficient.
Pe urmă, fiind din generația ,, n-ai de ce să plângi" şi " Pentru că ți-am spus eu" - nu tocmai un model sănătos despre cum să vorbesc despre sentimente și nevoi (ce sentimente?:))) - m-am gândit că trebuie să fiu o super mamă, care face totul singură și că toate acele sentimente ,,negative" , nu trebuie simțite. Credeam că este ceva în neregulă cu mine pentru că simțeam furie, tristețe, rușine, vinovăție, frică și voiam să le evit. Îmi spuneam: ,, Ar trebui să fiu fericită - am tot ce mi-am dorit: soț, casă, copil. Aşa că încercam să încercam să ascund amalgamul de emoții incomfortabile, şi ghici ce? Deveneam și mai reactivă.
Aveam această imagine a unei super mame care are grijă de tot și de toată lumea și care este, de asemenea, senzuală 24/7 - deloc realistic. :)) Mă așteptam la ajutor din parte soțului, dar nu știam cum să-i spun asta. Și, pe de altă parte, când nu știa cum să ajute, se simțea inutil, frustrat și neputincios - ceea ceea ce provoca reactivitate. Modelul " Eu stau toată ziua cu copilul acasă, iar tu vi şi nici măcar nu pot să -l preiei că să fac un duş!" - nu ajuta. El încerca să compenseze în modul lui, dar nu era suficient pentru că amândoi aveam nevoie de apreciere reciprocă, de o legătură, să fim o echipă. Eram amândoi mai concentrați pe lista de lucruri de făcut decât pe relația noastră. Amândoi ne turnam atenția asupra copilului și uităm complet unul de celălalt. Neglijându-ne pe noi înșine și nevoile noastre. Destul de interesant, când ne certam, bebeluşul nostru începea să plângă. Fără nici un motiv aparent. Pe urmă, am descoperit că sistemul nervos al bebeluşilor este imatur, iar aceştia sunt în strânsă legătură cu cel al părinților şi descarcă din starea lor. Poftim! Noi ne dădeam peste cap să-i fie celui mic bine - neglijându-ne pe noi înșine - când defapt, dacă noi suntem bine şi el este bine. Cel mai bun motiv pentru a prioritiza grija de sine!
Acum, revenind la stilurile de atașament şi momentul în care totul a început să aibă sens. Când ne simțim deconectați, pentru creierul și sistemul nervos se simte ca un pericol. Chiar dacă nu este un pericol iminent. Faptul că soțul meu a ieșit cu prietenii fară să-mi spună la ce oră se va întoarce, nu este un pericol real. Dar pentru creierul și sistemul meu nervos se simte ca și cum ași fi fostatacă de un lup. Stilul nostru de atașament este în strânsă legătură cu sistemul nostru de supraviețuire. Este modul în care creierul şi corpul nostru este proiectat să se adapteze și să organizeze informațiile ca să ne asigure supraviețuirea. Modul în care funcționează, este ca să reacționăm la pericol, înainte să ca raționamentul logic să perceapă care este acela. Iar pentru specia noastră, singurătatea, izolarea și nesiguranța se pot simți ca un pericol.
De aceea, maternitatea - o perioada absolut minunată -poate avea momente de singurătate, nesiguranță și izolare, iar asta poate declanșă instinctul de supraviețuire.
Acesta a fost un moment important în relația mea cu mine și cei din jur.
Am înțeles că, în momente de stres, amândoi avem nevoie de conexiune, de apropriere, de mângâiere, chiar dacă exprimăm asta diferit. Certurile părinților, sunt un strigat de ajutor : ,, Mă vezi? Mă auzi? Sunt important pentru tine? Pot să mă bazez pe tine? Pot să mă încred în tine? Sunt pe primul loc în viață ta? " Iar, marea provocare este să ne antrenăm mintea pentru a vedea dincolo de comportament şi de limbaj.
Soțul meu are un stil de atașament preponderent evitant. Asta înseamna că în momentele de stres are tendința să plece ca să se ,,răcorească". Ceea ce, pentru stilul meu ambivalent, se poate simți ca o respingere. Iar pentru el să stea in acele momente se simte sufocant. Înțelegând că acesta este modul prin care organismul lui a învățat a se descurce în momentele dificile. Este un mecanism de adaptare, care din experiențele lui timpurii a învățat să se autoreglementeze în singurătate. Un fel de „Te vreau, dar lasă-mă-n pace." În ceea ce mă privește, cu un stil de atașament anxios, în perioadele de stres, tânjesc după conexiune și liniștire.
Comunicarea este esențială aici: a avea ora stabilă în care se va întoarce și să se țină de cuvânt este important pentru cineva cu un stil de atașament ambivalent. Acesta este un indicator al încrederii şi oferi siguranță sistemului nervos, care în experiențele timpurii nu a avut parte din conexiune constantă şi predictibilă.
Am învățat că vorbind despre nevoile noastre și despre dorințele noastre este sănătos. Partenerii noștri, nici cu cea mai bună intenție nu pot ştii ceea ce ne face să ne simțim în siguranță, văzuți, liniștiți și ocrotiți.
Nu e o noutate faptul că relațiile noastre ne afectează starea de spirit. Când suntem în parteneriat cu soțul sau iubitul, ne înțelegem diferențele și ne comunicăm nevoile, dorințele, gândurile, sentimentele, problemele şi frământările în pace, viața este grozavă. Iar atunci când există un conflict, pentru că este inevitabil. Conflictele ne arată defapt unde mai avem de lucrat la noi - dacă le privim ca pe o oglinda şi reflectăm la ceea ce se află în interiorul nostru. Conflictele sunt o competiție a nevoilor (de aceea viața de părinte este plină de conflicte - suntem în competiție pentru a ne acoperi nevoile - de somn, de liniște, de spațiu perosonal etc.) Acordându-ne emotiile, fără a critica, a învinovăți sau de a ne rușina partenerul putem lucra în echipă. ( Atenție, de multe ori chiar şi conversațiile neutre: „Văd că ești pe telefon, deși ți-am cerut să ai grijă de copil în timp ce fac duș” - pot suna ca o critică, dacă partenerul a crescut într-o casă unde a fost criticat constant. Iar aceste lucruri pot declanșa cealaltă persoană. Asta ni s-a întâmplat! :) Am încercat să aplic ceea ce am învățat în comunicarea nonviolentă și el a auzit critici. Soluția a fost să fac un angajament conștient de a întreba, nu de a presupune: ,, Este ceva ce trebuie să termini de făcut pe telefon înainte de a prelua copilul, aș vrea să fac un duș”.
Partea importantă a comunicării conștiente este că copiii învață cum să navigheze conflictele în timp ce ne urmăresc. Nu există o modalitate mai bună de a preda decât modelarea comportamentului dorit.
Un alt element important în relație este mindset-ul.
Într-o duminică după-amiază, în timp ce făceam un grătar cu niște prieteni apropiați, mi-am dat seama că mă așteptam inconștient să eșueze soțul meu. Inconștient, eram în competiție cu el: care dintre noi este cel mai bun părinte. Mă gândeam ( nu judeca!:)) că el nu avea grijă de fiul nostru în mod corespunzător, adică ar fi distras de conversațiile pe care le-a avut și nu ar da atenție fiului nostru. Când mă gândeam așa, căutam dovezi, care desigur, pot fi găsite. Dar, strica experiență de lucru în echipă, care, după părerea mea este esențială în cuplu. Iar el se simțea neapreciat şi defect. Conștizarea gândurilor noastre poate contribui la o îmbunătățire majoră și la a avea relații hrănitoare. Vorbind despre apreciere, aud adesea asta de la mamele cu care lucrez, că nu se simt apreciate pentru munca pe care o fac. De asemenea, este la fel de important să lucrezi în jurul mentalității - crezând că o meriți. În acest fel mintea ta vă căuta dovezi care să dovedească că ești apreciată și modelezi asta copilului și partenerului.
Felul în care tânjim la apreciere, partenerii noștri își doresc același lucru. Când au grijă de copil, în loc să corectăm fiecare gest, modelăm stilul parental pe care dorim să-l vedem. Lăsându-l să o facă în felul lui, mai încet sau mai stângaci. Când nu este în concordanță cu o abordare parentală respectuoasă\ conștientă sau cu ceea ce scrie în cărțile de parenting. Putem sublinia doar implicația asupra copilului. Nu un atac asupra tatălui. La fel ca noi toți, face tot ce poate cu modelele pe care le-a învățat de acasă.
A comunica aşteptările clar, a fost un alt aspect care m-a ajutat pentru a îmbunătăți relația dintre noi, după ce am devenit părinți: ,,Când fac duș, mă aștept să nu fiu deranjată." Uneori, partenerii noștri nu au idee cât de suprastimulant poate fi să stai acasă cu un copil mic și că avem nevoie de timp neîntrerupt, singure, pentru a ne reîncărca.
Mi-a luat ceva timp să cer asta și să nu mă simt vinovată. Că să înțeleg, într-un final că asta nu mă face o mamă rea sau că nu-mi iubesc copilul. Este esențial să ne recuperăm, ca să functionăm optim.
La final, cireaşa de pe tort: Ora magică
După ce a adormit fiul nostru: fără telefoane, fără ecrane, fără distragerea atenției. Ceva de băut sau niște înghețată și vorbim despre grijile, sentimentele, speranțele și dorintele noastre. Avem acest mod de a tatona terenul înainte de a comunica ceva sensibil: ,, Trebuie să vorbesc despre asta și îmi trezește sentimente mari, vreau să fii prezent, să asculți. Nu trebuie să faci nimic. Doar să asculți. Să mă ți în brațe când plâng. Nu te speria. " Este tămăduitor să ai un partener care ascultă și să creezi un cadru sigur în care poți discuta probleme fără a fi judecat, condamnat sau învinuit.
Toate astea se aşează în timp. Eu cred că e nevoie de mult efort conștient pentru a menține flacăra relației aprinsă după ce devenim părinți.
Dacă acest articol ți-a fost util, îl poți împărtăși cu alți părinți care crezi că ar beneficia!


